W dniu 06 października 2022 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty z tworzenia monoporcji.
Uczniowie klasy II GS kształcących się w zawodzie cukiernik mieli okazje wziąć udział w szkoleniu prowadzonym przez znakomitego cukiernika, wirtuoza smaku pana Daniela Żurkowskiego.
Daniel Żurkowski, wielokrotnie nagradzany m.in. Najlepszy produkt regionalny w Polsce, laureat nagrody Nasze Dobre Pomorza i Kujaw za deser Zefir Jabłeczny. Deser oparty jest na recepturze zamieszczonej w najstarszej odnalezionej książce kucharskiej Torunia, pochodzącej z 1885r. Cukiernik odtworzył starannie recepturę, a deserowi nadał nowoczesny kształt – jabłka.
Pan Daniel Żurkowski pokazał uczniom etapy powstawania nowoczesnego deseru, a uczniowie odpowiedzieli swoim zaangażowaniem i chęcią poznania nowych umiejętności.
Z przyjemnością prezentujemy rezultaty.